Híreink


Felnőttcserkész piknik - beszámoló

János R, 2011. máj. 11. 14:14   [ 2011. máj. 11. 14:28 frissítve ]

A csapat korábbi vezetői, akik közül már sokan családos emberek, május 8-ára pikniket szerveztek, erről olvashatjátok Agár beszámolóját.

Csodaszép időnek ígérkezett ez a nap. Minden meteorológus csak néhány órás esőt mondott előre. Így sokan úgy gondolták, hogy megéri kimenni Dömörkapura, ahol az újjáalakulás utáni első tábor helyén felnőttcserkész pikniket hirdetett a Kapisztrán Alap. A felhő ugyan nem szakadozott fel, de nagyon jó hangulatban togyogott 5 második generációs Kapisztrán kisgyerek a tűz körül. Bölény elmesélte, hogy merre volt a táborkapu, hol volt a zászlórúd és merre kellett futni az embervadászat elől.

Megállapítottuk, hogy sokkal több pihenő pad és szék, tűzhely létesült, mint 21 évvel ezelőtt. Viszont térerő akkor se volt és most sincs. Leguán tábori ereklyék után kutatott, de csak söröskupakot talált. A mostani csapatot a csapatparancsnok képviselte. Délután fél háromkor adtuk fel, mert addig nem állt el az eső, illetve újra-újrakezdte. Találkozunk esőnapon nagyobb részvétellel, több mosollyal.

Fogadalomtétel

János R, 2011. ápr. 18. 7:18

Április 24-e a cserkészek védőszentjének, Szent Györgynek az emléknapja. Az ő emlékére áprilisban szoktuk tartani csapatunkban a fogadalomtételt. Ennek során cserkészjelöltjeink az ősz óta tartó felkészülés és az újoncpróbán való helytállás után a csapat színe előtt ünnepélyes körülmények között kinyilvánítják a cserkész értékek iránti hűségüket.

"Én, (fogadalmat tevő neve) fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet, amelyekkel Istennek, hazámnak és embertársaimnak tartozom. Minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek. Ismerem a cserkésztörvényt, és azt mindenkor megtartom."

Idén április 16-án, szombaton éjjel került sor a jelöltek fogadalomtételére, csapatunk és a mozgalom nyolc lelkes és elkötelezett fiatal cserkésszel gazdagodott.

Próbázás

János R, 2011. ápr. 3. 11:08

A mai napon kilenc cserkészjelöltünk tette le sikeresen az újoncpróbát, tizenöt cserkész az első-, hat cserkész pedig a második próbát. Tudásukat tíz állomásos forgószínpadon mértük fel a Keresztes-féle próbarendszert vallási, társadalmi, nemzeti, néprajzi, alaki, természetismereti, egészségügyi, természetjárásról, táborozásról és magáról a cserkészetről szóló témakörökbe csoportosítva.
Gratulálunk a teljesítményükhöz és jó munkát kívánunk nekik!

Kapisztrán Komolyzenei Koncert 2011

János R, 2011. márc. 22. 8:45   [ 2011. márc. 22. 8:53 frissítve ]

Kedves Szülők, kedves Barátaink!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az idén újra megrendezésre kerülő kulturális estünkre,
a KKK-ra. A Kapisztrán Komolyzenei Koncerten cserkészeink sokszínűségét szeretnénk bemutatni.

A műsor 2011. március 26-án, 17:00-kor veszi kezdetét az Egyetemi Katolikus Gimnázium dísztermében.
Cím: 1015 Budapest, Szabó Ilonka utca 2-4. (www.egyetemi.hu)

Belépőt a helyszínen vásárolhatnak 500 Ft-ért, illetve családi jegy kapható 1200 Ft-os áron. Kérünk mindenkit, hogy alkalomhoz illően, kellemesen elegánsan érkezzen.

SZJA 1% - köszönjük!

János R, 2011. jan. 17. 2:27   [ 2011. jan. 17. 2:47 frissítve ]

A tavalyi évben alapítványunk 57 felajánlótól összesen 554 889 Ft SZJA 1%-os támogatáshoz jutott, ez az előző évi összeg 160%-a.

Hálásan köszönjük a bizalmat!

Az alapítvány fő bevételi forrása a pályázatok mellett az 1%-os támogatás, amit teljes mértékben programjainkra, táborainkra és az ezekhez kapcsolódó szükségletekre (pl. felszerelés karbantartása, raktár bérlése) költünk. Ezáltal a nehezebb szociális helyzetben élő, vagy sok gyermeket nevelő családok számára is megfizethetőek maradnak a cserkészet által nyújtott közösségi élmények.

Idén is várjuk a felajánlásokat a 18182343-1-42-es adószámra. Köszönjük a támogatást!

Adventi gyertyagyújtás és teaház

János R, 2010. nov. 24. 6:55

A csapat vezetősége szeretettel vár minden hozzátartozót, barátot, ismerőst december 3-án, pénteken 19:00-kor a Terézvárosi templom plébániáján (Budapest VI., Pethő Sándor utca 2.) az alagsori hittanterembe közös adventi gyetyagyújtásra, imádságra, és az utána következő agapéra, kötetlen beszélgetésre.

Úgy gondoljuk, ez jó lehetőség, hogy találkozzunk, beszélgessünk egymással – a nyári táboron kívül is.

Szeretettel várunk mindenkit!

Fotó: Per Ola Wilberg

IX. roVERseny, Pilisszentlélek

János R, 2010. szept. 13. 14:36   [ 2010. szept. 13. 15:00 frissítve ]

Az idei roVERseny szeptember 11-én zajlott le nyolc kapisztrán résztvevővel. Agár a győztes "Vadvirágok", Szurikáta, Kánya, Urzon és Csér a "Káposzta", Teve és Hangya a "Karalábé" csapatot erősítette, Kojot pedig állomást tartott.

Extra kihívást jelentett az egész nap zuhogó eső, aminek következtében a hegyoldalakban vezető utak is igencsak csúszósak voltak. De ez nem szegte senkinek kedvét, és ezúttal mindenkinek sikerült szintidőn belül beérkeznie a célba.

Útközben idén is izgalmas állomásokon kellett különböző területeken szerzett vagy hiányzó tudásunkról számot adnunk. Volt ahol lufikat kellett légpuskával vadászni - ezt az állomást az összes induló közül csak a Karalábé csapatnak sikerült megtalálnia (a képen Teve céloz). Máshol népmeséket kellett előadni, komoly- és könnyűzenét, gombákat felismerni, vagy éppen görög drámákat feldolgozni.

Az állomások megtalálása sem volt egyszerű feladat, egyszerű térkép helyett egy négyzethálós ábrán lehetett kitorpedózni, merre lehetnek.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a szervezést Valeknak, Lacinak, és az összes állomásnak!

Ismét várjuk a jelentkezőket!

János R, 2010. aug. 19. 10:05   [ 2010. szept. 13. 14:30 frissítve ]

Idén ősszel szeretnénk újonc lány és fiú őrsöt is indítani, illetve a kiscserkész rajt felduzzasztani, ezért toborzást hirdetünk. Minden információ megtalálható a főmenüben található Toborzás linkre kattintva.

Ha tudod, terjeszd potenciális ismerőseid között: www.kapisztran.hu/cserkeszcsapat/toborzas. Köszönjük!

Táborszezon, 2010

János R, 2010. aug. 12. 5:37   [ 2010. szept. 13. 14:20 frissítve ]

A nyár egy cserkészcsapat életében legfőképp a táborokról szól, ezekből idén sem volt hiány. Alábbiakban összeszedtük, hol fordultak meg kapisztránok az elmúlt két hónapban.

Tanyázás

Kiscserkészeink évi rendes tanyázása volt az első tábor, június végén-július elején zajlott Diósjenőn a Néri Szent Fülöp raj vezetőségének (Őz, Lunda, Nandu, Takin) szervezésében.

XXI. nyári nagytábor

A csapat nagytábora július első felében zajlott a Villányi-hegység egy festői völgyében. 
Nagy hangsúlyt helyeztünk a keretmesére, a tábor egésze alatt a Tenkes Kapitánya történetét idéztük fel a programokkal.
A tapasztaltabb cserkészek egy része három napos előtábor keretében felépítette a közös építményeket (zuhanyzók, latrinák, GH, tiszti körletek, szersátor...). A csapat nagyobb része július 3-án érkezett, majd bő két nap alatt felépítettük az őrsök körleteit és együtt beállítottuk a 14 méter magas zászlórudat is.
A további napokban változatos programok, játékok következtek. Néhány napot velünk töltöttek a csapat felnőttcserkészei is, akik bár családi és munkahelyi elfoglaltságaik miatt már nem szoktak tudni egész végig velünk lenni, mégis, ha lehetőségük van rá, vissza-vissza térnek, mert a csapat... az mégiscsak a csapat.

Július 11-én a szülőknek lehetőségük volt meglátogatni csemetéiket, szerencsére sokan éltek a lehetőséggel, és jó hangulatú napot töltöttünk el együtt. Este pedig még a foci VB döntőmérkőzését is meg tudtuk tekinteni a közeli bakterház falára vetítve.
A második hét a hike-kal kezdődött, amelynek során Harkányig portyázott a társaság, megmártózott a strandfürdőben, majd másnap Siklóst ismerhettük meg közelebbről. A táborba visszatérve folytatódtak a szokásos programok egészen.

Összességében remek tábor volt, a legkomolyabb nehézséget talán az irtózatos mennyiségű szúnyog jelentette... cserébe végig gyönyörű időnk volt. Bíztató jel a csapatra jövőjére nézve, hogy a létszám a korábbi évek enyhe hullámvölgye után emelkedésnek indult, bár a tizenegynéhány évvel ezelőtti százfős táborok szintjét még nem üti meg, de azért a hetvenet már igen.

Vezetőképző táborok

A csapat hosszú távú fenntarthatóságának fontos része a minőségi vezetői utánpótlás, ezért évről évre küldünk jelölteket a vezetőképző táborokba (VK). A kiscserkész VK táborban Lunda és Nandu, az őrsvezető VK táborban Abakó, Kudu és Csér, a segédtiszti VK táborban pedig Kánya vett részt idén. 

A táborokba nem csak jelölteket, hanem segítőket is küldtünk: néhány tapasztaltabb vezetőnk (Banka, Szurikáta és Takin) a kiképző törzseket erősítette, a Sólyom őrs pedig Teve vezetésével a leendő őrsvezetők minta altáborát gyarapította.

ConCordia 2010

A visegrádi országok által két évente megrendezésre kerülő közép-európai cserkésztalálkozó idén augusztusban Magyarországon, az adyligeti cserkészparkban volt. 

Korábban ilyen jellegű, nagyszabású nemzetközi programokon csak elvétve vettünk részt. Ezen idén változtattunk; kilenc résztvevőt és két vezetőt delegáltunk a nagyrészt kapisztránok alkotta Liszt Ferenc rajba.

Látogatási nap

János R, 2010. jún. 22. 13:40   [ 2010. szept. 13. 14:21 frissítve ]

Szeretettel várjuk a szülőket, rokonokat és barátokat a XXI. nyári nagytáborunk látogatási napjára.

Időpont: 2010. július 11. vasárnap 10:00-17:30

Találkozás: Vokány, vasútállomás, 10:00 és 10:30 között

Megközelítés: autóval az M6/M60 autópályán Pécs-Kelet csomópontig, onnan az Újpetre-Vokány útvonalra letérni. Az állomás a falu túlsó végén, a sínek után balra van. Vonattal a Keletiből 7:45-kor induló Tenkes IC-ről Pécsett a Villány felé haladó vonalra átszállva 10:22-re lehet leérni Vokányba, ha valakinek nem sikerült kocsihoz beszerveződni. Hazafelé remélhetőleg mindenkinek találunk fuvart.

Program:
  • a Siklós környéki kuruc felkelők mindennapjainak megismerése a helybéliek életmódját ismerő idegenvezetők segítségével (11:00-12:00)
  • déli harangszóra az ebéd közös elkészítése, amit - ha sikerül - a környéken állomásozó fiatalkorúakkal együtt közösen el lehet fogyasztani (12:00-16:00)
  • közös szentmise a tábori kápolnában (16:00-17:00)
A részvételi szándékot a szülői levélben megadott telefonszámon, vagy a kapcsolat oldalon kérjük jelezni július 4-ig.

1-10 of 40